Οι φακές είναι πολύ θρεπτικές και το φακόρυζο είναι ένας εύκολος τρόπος να φάνε όλοι και να γλύφουν τα δάχτυλά τους! Η συνταγή αυτή είναι συνταγές (γιαγιάς) και έμπνευσης της στιγμής!

🔹ΥΛΙΚΑ

250 γρ. ψιλές φακές
250 γρ. ρύζι (εγώ χρησιμοποιώ καρολίνα)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
2 καρότα σε φέτες
2 ώριμες τομάτες τριμμένες
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
1-2 δαφνόφυλλα
αλάτι
πιπέρι

🔹ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1.Ξεπλένουμε τις φακές και τις βράζουμε σε ανάλατο νερό για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τις αποσύρουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε.

2.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μία αντικολλητική κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 1-2 λεπτά.

3.Προσθέτουμε το καρότο και ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.

4.Προσθέτουμε τις φακές, τους δίνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα και ρίχνουμε την τομάτα και ένα ποτήρι νερό.

5.Ανακατεύουμε και ρίχνουμε αλάτι (εμείς δεν το πολυτρώμε οπότε μας φτάνει μία κουταλιά του γλυκού), όσο πιπέρι θέλουμε και τα δαφνόφυλλα. Βράζουμε τις φακές για περίπου μισή ώρα προσθέτοντας νερό εάν χρειαστεί.

6.Ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με το κύμινο και το γλυκάνισο. Βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά και συμπληρώνουμε νερό εάν χρειαστεί. Το τελικό πιάτο πρέπει να να είναι λίγο χυλώδες.

7.Σερβίρετε με λεμόνι (προσωπική επιλογή), ξύδι, ή φέτα.

Κατηγορίες: Συνταγές

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *